Beneficiile Ovazului

Ovăzul este un aliment bogat în substanțe nutritive și face parte din categoria cerealelor integrale.

După cum se ştie, este o cereală preferată de cai. Aceasta conţine substanţe bioactive cu totul deosebite, care îi  oferă calului energia necesară pentru a depune efort.Ovăzul conţine o serie de substanţe numite fructani, vitamine, substanţe steroide, alcaloizi, dar şi un microelement- siliciu, întâlnit numai în câteva plante în afara ovăzului, ca de exemplu în planta coada calului.Siliciul este un microelement ce contribuie la oprirea procesului de îmbătrânire a oaselor şi de apariţie a osteoporozei.Pe lângă efectele benefice asupra structurii osoase, dentare şi a ţesutului conjunctiv, are efecte pozitive în susţinerea funcţionării normale a glandei tiroide. Tinctura de ovăz acţionează ca un bun stimulant tiroidian, cu influenţă favorabilă asupra hormonilor tiroidieni.Ameliorează stările depresive, datorită conţinutului de microelemente cum ar fi: zinc, mangan, magneziu, potasiu. Aceasta mai are o acţiune neorotonică, de îmbunătăţire a activităţii funcţionale a sistemului nervos central în situaţii de stres, nelinişte, surmenaj, atacuri de panică, tulburări ale somnului. De asemenea, este de ajutor în perioada de menopauză, prin combaterea simtomelor specific.

Fulgii de ovăz sunt potriviti atunci cand vrej sa slabesti fiind un aliment ce îți oferă o senzație puternică de sațietate. Astfel, vei mânca mai puține calorii în timp ce te vei simți sătul.
Tot fibrele beta-glucan fac treaba și în cazul de față. Ele formează o pastă groasă ce întârzie golirea stomacului. Acest lucru duce la senzație prelungită de sațietate.Cu cât va ține mai mult timp senzația de sațietate, cu atât vei dori să mănânci mai rar. Deci, asigură-te că la micul dejun servești o porție de terci de ovăz.

Fulgii de ovăz previn constipatia fiind bogați în fibre solubile, iar asta ajută la reglarea digestiei și implicit la stimularea mișcărilor intestinale. Consumul regulat de fulgi ajută la prevenirea constipației.

admin

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *